Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου: συνέντευξη στο Taλk

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ταλκ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κάτω απ’ τη Γέφυρα και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάζει το αριστούργημα του Μίχαελ Έντε «Το μαγικό φίλτρο». Το έργο του σημαντικού συγγραφέα, δημοσιογράφου και παιδαγωγού μιλάει για την κλιματική αλλαγή, το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας, και μας επισημαίνει με τον καλύτερο τρόπο πως τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για ένα καλύτερο αύριο! Το Τaλκ μίλησε με τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου. Ας δούμε τι μας είπε.

Πόσο απαιτητικό είδος είναι το θέατρο για παιδιά;

Θα απαντήσω με την φράση του μεγάλου Ρώσου Στανισλάφσκι: στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους . Με μια διαφορά: πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα. Εδώ, στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα, όλη η φιλοσοφία μας πάνω στο θέατρο για παιδιά βασίζεται σε αυτά τα λόγια. Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία, χορογραφία, ερμηνεία, σκηνικά, κοστούμια υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Τα παιδιά – μας- αξίζουν το καλύτερο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορούν να πέσουν οι δημιουργοί μιας παράστασης για παιδιά; Και ποια η παγίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιλέγουν μια παράσταση για τα παιδιά τους; 

Κατά τη γνώμη μου τα παιδιά είναι προσωπικότητες που απλώς έτυχε να γεννηθούν λίγο αργότερα από εμάς τους ενήλικες. Δεν στερούνται νοημοσύνης, αισθητικής ή κουλτούρας. Πιστεύω πως όλοι, δημιουργοί, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να βλέπουμε τα παιδιά μέσα από αυτό το πρίσμα και να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε κι εμείς οι «μεγάλοι» υπήρξαμε κάποτε στη θέση τους.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!