Έντα Γκάμπλερ (2018-2019)

Έντα Γκάμπλερ Hedda Gabler Henrik Ibsen
Έντα Γκάμπλερ Hedda Gabler Henrik Ibsen

Έντα Γκάμπλερτου Henrik Ibsen
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δρίτσας 

Συντελεστές
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δρίτσας
Σκηνικά-κοστούμια, επιμέλεια φωτισμού/μουσικής & ερμηνείες:
Μαριάννα Λαγουρού, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αννίτα Κούλη, Χριστίνα Κουλουμπή, Απόστολος Κρίτσας, Γιάννης Δρίτσας.

Η  «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται από τις 29 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα σε διασκευή του Γιάννη Δρίτσα.

Από τις πιο αμφιλεγόμενες θεατρικές ηρωίδες της εποχής της, η Έντα Γκάμπλερ, κόρη στρατηγού, νοιώθει να ασφυκτιά μέσα στον γάμο της με τον αφοσιωμένο Γιόργκεν Τέσμαν. Εγκλωβισμένη μέσα στην επιλογή της για μια πλούσια ζωή, τον περιφρονεί και τον κρατά σε απόσταση καταστρέφοντας σταδιακά τα πάντα γύρω της. Το παιχνίδι της με τις τύχες των ανθρώπων που εκλαμβάνει ως απόδραση από την πλήξη ακόμα και του γαμήλιου ταξιδιού, θα αποδειχτεί μοιραίο, φέρνοντας την αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της.

Ποια είναι η Έντα Γκάμπλερ; Ένα ερώτημα που βασάνισε μελετητές, σκηνοθέτες… και όσες την ερμήνευσαν. Μεταξύ τους η Ελεονόρα Ντούζε, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Μάγκι Σμιθ, η Ιζαμπελ Ιπέρ, η Κέιτ Μπλάνσετ…
Ίσως να βασάνισε και τον ίδιο τον Ίψεν, αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Ποια είναι λοιπόν η Έντα Γκάμπλερ; Είναι ένα εύθραυστο φοβισμένο πλάσμα που ασφυκτιά εγκλωβισμένο μέσα σε μια άκρως συντηρητική κοινωνία, ή ένα απάνθρωπο «τέρας», έτοιμο να καταστρέψει και να αυτοκαταστραφεί;
Πολλοί, βρήκαν πολλά στοιχεία του Άμλετ στη Έντα Γκάμπλερ.
Και οι δυο γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά δεν το κάνουν.
Γνωρίζουν τον ένοχο, αλλά ζουν δίπλα του. Και «φεύγουν» χωρίς στην πραγματικότητα να κάνουν τίποτα απ’ τα τόσα που σχεδίαζαν να κάνουν.

Για τον Γιάννη Δρίτσα που υπογράφει τη σκηνοθεσία «η  ‘Eντα Γκάμπλερ ως βασικός άξονας των χαρακτήρων του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ίψεν, δεν διαφέρει πολύ από τον ψυχοπαθολογικό τύπο του μέσου ανθρώπου, τον ηθικώς και συναισθηματικώς στρεβλωμένο από τις συστημικές επιταγές που κινείται στα όρια του σαδομαζοχισμού υποταγμένος στο υλικό του ΕΓΩ. ‘Αθώος’ και ανεύθυνος στις επιλογές του, απέναντι σε ‘ένοχους’ και υπεύθυνους για ό,τι του συμβαίνει,  φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές. Η παράσταση με την συγκεκριμένη ερμηνεία γίνεται καθρέφτης και αφορμή για ενδοσκόπηση με ανώδυνο τρόπο μιας και το ανθρώπινο δράμα έχει και την κωμική/γελοία του όψη».

Το έργο ανέβηκε στο θέατρο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1891 στο Residenztheater του Μονάχου.

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Fotos: Μαριέτα Ρούσσου & Julia x Gilda
Φωτισμός: Mπίλλυ Γιαννακόπουλος & Ορέστης Ψάλτης
Αφίσες & Social Media: Γιώργος Φερμελετζής
Δημόσιες σχέσεις: Eιρήνη Λαγουρού

Κριτικές για την παράστασή της «Έντα Γκάμπλερ»

Κριτική της Μάριον Χωρεάνθη στο diastixo.gr

«…Η δική του Έντα Γκάμπλερ θυμίζει σκανταλιάρικο ξωτικό ή άταχτο παιδί, που έχει χάσει το μέτρο του παιχνιδιού του και τα καμώματά του παίρνουν, σχεδόν άθελά του, μοιραία τροπή: ασφυκτιώντας μέσα σε μια πραγματικότητα με την οποία πεισματικά αρνείται να συμπράξει, αποπειράται να της επιβληθεί κυριολεκτικά με τα όπλα…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική του Θανάση Σταυρόπουλου στο newslink.gr

«Ένα μικρό θεατρικό διαμαντάκι σπαρμένο στην αθηναϊκή θεατρική νύχτα. Κάπως έτσι θα μπορούσα να πω με δυο λόγια την αίσθηση που μου άφησε η παράσταση της ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ στο θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ.
…Κάπου λοιπόν εκεί, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο μια ομάδα ηθοποιών προτείνει. Αν τώρα όλοι εμείς περιμένουμε να στεγαστούμε θεατρικά αποκλειστικά και μόνο σε κεντρικές οδούς της πόλεως των Αθηνών, σε Μέγαρα, Στέγες και Ιδρύματα, νομίζω ότι χάνουμε τη μαγεία του θεάματος και κυρίως αυτού του ίδιου του θεάτρου. Όχι ως εικόνα, αλλά ως ουσία.»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική του Νίκου Ανδρείου στο nikosandreios.com

«…Η αρμονία της ομάδας των Ηθοποιών, κάτω από την baguette του Δρίτσα, σε κίνηση, λόγο και υποκριτική «ετερότητα» -προς εξυπηρέτηση των ρόλων- είναι αξιομνημόνευτη! Είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε Λονδρέζικη λαϊκή παράσταση, που απευθύνεται άμεσα σε όλους χωρίς «αποκλεισμούς». Αγγίζοντας εφευρετικά την εποχή μας, σεβόμενη απόλυτα το παρελθόν, μα κυρία και πρωταρχικά «ερωτοτροπώντας» τρυφερά με το παρόν…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική της Δήμητρας Τσιαούση στο elamazi.gr

«…Ο σκηνοθέτης Γιάννης Δρίτσας καταπιάνεται με ένα κλασικό αριστούργημα, την Έντα Γκάμπλερ, την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ερρίκου Ίψεν που έχει αγαπηθεί από το θεατρικό κόσμο στην χώρα μας και κερδίζει το στοίχημα με το κοινό…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική της Αγγελικής Μπάτσου στο noisy.gr

«…Η διασκευή και η σκηνοθεσία του Γιάννη Δρίτσα αντικατοπτρίζουν όλη την εμπειρία, την πρωτοτυπία και τον ιδιαίτερα ξεχωριστό νου του καλλιτέχνη μας, ο οποίος με πυξίδα την τριβή του ως ηθοποιός μπόρεσε να σκηνοθετήσει μια παράσταση, η οποία κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων με τον καινοτόμο τρόπο που παρουσίασε επί σκηνής τον καθένα ξεχωριστά και όλους τους πρωταγωνιστές μαζί…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική της Άννας Σωτηρέλη στο lavitaradio.gr

«…Στις μέρες μας το έργο-αίνιγμα ‘’Έντα Γκάμπλερ’’, παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, σε μια διασκευή του Γιάννη Δρίτσα, η οποία κατορθώνει από τα πρώτα λεπτά να μας εισάγει στο κλίμα και στην ουσία της παράστασης. Τα ιδιαίτερα νοήματα, οι μύχιες σκέψεις, οι επακόλουθες πράξεις αλλά και οι συνέπειες αυτών είναι ξεκάθαρα στα μάτια του θεατή μέσω καθηλωτικών ερμηνειών αλλά και της αδιαμφισβήτητης χημείας των ηθοποιών…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική της Αναστασίας Ρούτση στο θέατρο.gr

«…Ο Γιάννης Δρίτσας δημιούργησε ένα αριστοτεχνικό ιψενικό περιβάλλον, χωρίς σοβαροφάνεια και απόσταση. Οι ήρωες είναι προσβάσιμοι, κατανοητοί και επίκαιροι. Το σκηνικό εναρμονίζεται απόλυτα με τη σταθερότητα των πρωταγωνιστών και τη μυρωδιά παρακμής μιας εποχής. Η Αννίτα Κούλη , ως Έντα, αποτυπώνει τη κυνικότητα του χαρακτήρα της, την κενότητα,τη περιφρόνηση προς τους άλλους, την αυτοκαταστροφή της…»

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική του Δημήτρη Στεφανάκη στο fosonline.gr

Χριστούγεννα στο Θέατρο: Δέκα παραστάσεις που αξίζει να δείτε!
Έντα Γκάμπλερ. Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει έναν Ίψεν, κι άλλο τόσο δεν μπορεί να αγνοήσει μια παράσταση της Έντα Γκάμπλερ που παρουσιάζουν νέοι και δυναμικοί ηθοποιοί στο Θέατρο, Κάτω από τη Γέφυρα.

Περισσότερα εδώ

 

Κριτική του Βασίλη Νάτσιου στο cosmopoliti.com (αφιέρωμα στην Γκάμπλερ με φωτογράφηση)

Έντα Γκάμπλερ: backstage στις πρόβες λίγο πριν την πρεμιέρα
«Η σκηνοθεσία του Γιάννη Δρίτσα και οι ερμηνείες των ηθοποιών κάνουν την Έντ Γκάμπλερ must see παράσταση.Και σκεφτείτε ότι είδαμε πρόβες!»

Περισσότερα εδώ

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!